Pozitivní testy na EtG

Vloženo: 10. 2. 2018, Číslo dotazu: 3751

obracím se na Vás s dotazem, co může způsobovat opakovaně pozitivní test na EtG v moči.
Podrobil jsem se dobrovolně odvykací protialkoholické léčbě v LNN. Ačkoli alkohol od srpna 2017 nepožívám, přesto mám opakovaně pozitivní testy na EtG, kterým se podrobuji v rámci doléčování v AT ambulanci. Z jídelníčku jsem vysadil vše, o čem se domnívám, že by mohlo mít vliv na výsledek testu a stav se nemění. Ze čtyř testů, při stejném chování, vyšly tři pozitivní a pouze jeden negativní. Nechal jsem si udělat krevní testy, které  vyšly na ALT, AST i GGT  u spodní hranice povolených mezí a vyšetření u odborného gastroenterologa (rovněž vše v normě). Tento stav je pro mne velmi deprimující, protože na 100 % vím, že i když alkohol nepožívám, přesto se na mne pohlíží jako na člověka, který neabstinuje. V krajním případě mi hrozí správní řízení s návrhem na odebrání ŘP. Předem díky za odpověď.

Odpovídá: Hana Fidesová (13. 2. 2018)

Právní poradna A.N.O. se specializuje na právní problémy související s užíváním návykových látek, Váš dotaz se týká interpretace laboratorních výsledků v souvislosti s kontrolou abstinence. Doporučuji Vám proto kontaktovat některou laboratoř soudní toxikologie nebo jiného lékaře.

Nicméně z dostupných zdrojů vyplývá, že metoda detekce v EtG má své limity a výsledky mohou být ovlivněny např. v souvislosti s infekcí močových cest. Viz např. zde: http://www.sanglab.cz/media/laboratorni-listy/laboratorni_listy_2015/lab.%20listy_1530_Etylglukuronid.pdf . Proto je též doporučováno, aby pro účely právní byly výsledky ověřeny i jinak.

Jak shora uvedeno s podrobnosti se obraťte na toxikologa či lékaře.

S pozdravem Hana Fidesová

Vložit nový dotaz Zobrazit archiv

Adresa:
Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov

E-mail: ppano@asociace.org

Asociace nestátních organizací

Upozornění

E-mailové a webové dotazy týkající se problematiky řízení motorových vozidel pod vlivem OPL jsou vyřizovány ve lhůtě do pěti pracovních dnů.

Sekce primární prevence A.N.O. Sekce harm reduction A.N.O. Sekce terapeutických komunit A.N.O. Sekce intenzivní ambulantní a následné péče A.N.O. Sekce drogových služeb ve vězení A.N.O. Právní poradna A.N.O.