Vloženo: 10. 3. 2020 Číslo dotazu: 4193

chtěl bych se zeptat jaká maximální sankce hrozí člověku za držení menšího než malého množství drog (např. 200mg MDMA) pokud letí z ČR do jiné země Schengenského prostoru. Pokud je u něj odhaleno držení takového množství drog ještě na letišti v ČR, je to hodnoceno jako přestupek nebo přísněji?

Odpovídá Hana Fidesové (17. 3. 2020)

vývoz či dovoz jakéhokoliv množství drogy z nebo na území České republiky je vždy trestným činem bez ohledu na množství a bez ohledu na to, zda letí do zemí Schengenu nebo mimo něj. Tedy i vývoz či pokus o vývoz Vámi uvedeného množství by byl stíhán jako trestný čin dle § 283 trestního zákoníku - Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který hrozí trest odnětí svobody v délce 1 až 5 let nebo peněžitý trest. Blíže viz zde: https://poradna.asociace.org/pravni-informace/drogove-trestne-ciny/ .

Termín množství malé či množství větší než malé se týká držení drogy pro vlastní potřebu na území České republiky, kdy skutečně držení malého množství (u MDMA do 0,4 g) je považováno za přestupek, viz zde: https://poradna.asociace.org/pravni-informace/drogove-prestupky/ .

S pozdravem Hana Fidesová