Vloženo: 14. 4. 2021 Číslo dotazu: 4486

Dobrý den,mám dotaz predaval kamarádů jen trochu marichuany ,chitla mně police ,sepsala se mnou úkony,a prý mám čekat na výzvu.Co mně za to hrozy? Brutto 2.2 bylo toho.

Odpovídá Jan Vobořil (16. 4. 2021)

prodej omamné či psychotropní látky lze obecně kvalifikovat podle § 283 trestního zákoníku. Za to hrozí odnětí svobody až na 5 let. Nicméně je samozřejmě potřeba si uvědomit, že do této právní kvalifikace se vejde pestré spektrum různých skutků od prodeje malého množství marihuany, až třeba po systematickou distribuci pervitinu. Při ukládání trestu bude soud samozřejmě zohledňovat, zda jste už byl za tuto nebo obdobnou činnost v minulosti trestána, jakým žijete životem atd. Pokud jste se už v minulosti nějakého obdobného trestu nedopustila, tak bych očekával nějaký alternativní trest (podmínka, obecně prospěšné práce). Pokud chcete vaši situaci probrat detailněji třeba telefonicky, můžete nás kontaktovat telefonních číslech uvedených zde: https://poradna.asociace.org/ .

Jan Vobořil