Vloženo: 14. 10. 2021 Číslo dotazu: 4640

Zdravím,
má přítelkyně, je nyní v léčebně na 2-letou ochrannou léčbu s protitoxikomanickým zaměřením. Léčbu s diagnózou Syndrom závislosti na více psychoaktivních látkách a poruchou osobnosti těžko zvládá a není přizpůsobivá, odmítá medikaci, nyní jí hrozí injekční aplikací.
Vykonává ochrannou ústavní léčbu psychiatrickou s protitoxikomanickým zaměřením na základě rozhodnutí soudu. Nově je však současně stíhána - vyšetřována, spis už má st. zástupce, který zatím "jen" změnil právní kvalifikaci na §283 odst. 1 a 2 písm. c) TZ spáchaným dílem samostatně a dílem ve spolupachatelství podle §23 TZ.
Snažím se jí pomoci, je zmatená, nezvladatelná, velmi náladová a neví - neumí se bránit a mám za to, že průběh i pravděpodobné soudní řízení správně nezvládne.

Proto by měla mít řádnou obhajobu, nikoliv běžného komerčního právníka. Určitě se s ní domluvím na změně právního zastoupení a prosím o informaci byla by možná, z vaší strany, obhajoba v její věci?

Předem děkuji. R.

Odpovídá Jan Vobořil (15. 10. 2021)

bohužel nepíšete, kde je daná trestní věc řešena. V tomto jsme bohužel omezeni tak, že z kapacitních důvodů přebíráme pouze věci, které jsou řešeny před soudy se sídlem v Praze. Trestní řízení pak obyvkle přebíráme ve fázi řízení před soudem. Při dané právní kvalifikaci by měla být vaše přítelkyně zastupována advokátem, pokud si ho nemůže dovolit, pak by jí měl být přidělen. Pokud by měla zájem o zastoupení z naší strany a věc je řešena v Praze a režim její léčby jí umožní nás osobně navštívit, pak se může objednat na osobní konzultaci a probereme s ní možnosti. Je možné si také dohodnout alespoň telefonickou konzultaci, pokud zatím režim léčby neumožňuje opuštění léčebny.

Kontakty k objednání najdete zde: https://poradna.asociace.org/.

Jan Vobořil